Domácí majonéza |
Domácí majonézu dělám často. Samotnou ji sice nekonzumuju, ale používám ji do dipů, salátů či pomazánek. Dost často se mě ptáte, jak majonézu dělám a tak se vám zde pokusím popsat svůj postup. Používám slunečnicový (za studena listovaný!) olej. Chuťově je jemně nahořklý, což mi ale nevadí, protože té majonézy vždy použiju 1 - 2 lžičky právě do nějakého receptu. Pokud byste chtěli chuť čisté majonézy, použijte buď olivový olej z pokrutin (který už ale bohužel není tak kvalitní) nebo za studena lisovaný řepkový, či light olivový.
Ingredience:
- 1 vejce z lednice
- 200 gramů slunečnicového oleje, za studena lisovaného
- sůl, pepř
- citronová šťáva nebo jablečný ocet
- kvalitní hořčice
Postup:
1. Vejce si rozklepněte do vysoké nádoby - já používám přímo nádobu, kterou jsem měla u tyčového mixéru.
2. Odvažte si olej a přidejte ho do nádoby.
3. Vložte tyčový mixér až se bude dotýkat dna. Zapněte ho na plné otáčky a vyčkejte, dokud se nezačne objevovat bílá majonéza. V této chvíli pomalu mixér zvedejte až nahoru. Jakmile je mixér nahoře, už jen promixujte pohybem nahoru a dolů.
4. Dochuťte majonézu - solí, pepřem, citronovou šťávou (či jablečným octem) a můžete přidat i lžičku hořčice. To už záleží na chutí každého z nás. Já občas přidávám i česnek a vznikne mi česneková majonéza.
5. Přendejte do čisté suché uzavíratelné sklenice a skladujte v lednici. Majonéza vydrží v kondici zhruba týden - záleží na čerstvosti vajec.
Dobrou chuť!
Léňa
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora.
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!