Domácí jogurt |
Domácí jogurt si vyrábím už docela dlouho. Je to opravdu jednoduché a ušetříte - nejen peníze, ale i přírodu, protože jogurt se dělá do omyvatelných skleněných kelímků. Časově to není náročné - večer připravím směs na jogurt a ráno z jogurtovače vyndávám 6 jogurtů. Mám dva postupy - jeden je trochu náročnější, ale jogurt je o trošičku lepší a nahoře má vrstvu smetany. Druhý je extra jednoduchý a rychlý a jogurt je taky moc dobrý, ale je tekutější.
Ingredience:
- 1 litr plnotučného mléka (nejlépe v BIO kvalitě, ale není podmínkou)
- 1 lžíce selského (BIO) plnotučného jogurtu
Postup č. 1 - ten delší, který vede ke smetanovému hustému jogurtu:
1. Mléko zahřejte na 82 stupňů a při této teplotě ho udržujte 10 minut, občas promíchejte. Používám na to kuchyňský teploměr.
2. Vypněte plotýnku a počkejte, až mléko schladne na 46 stupňů.
3. Mezitím si horkou vodou z konvice sterilizujte sklenice. Stačí je horkou vodou přelít ve dřezu (nezapomeňte na víčka).
4. Až mléko schladne na 46 stupňů, odeberte cca 125 ml a v něm rozmíchejte metličkou 1 lžíci jogurtu.
5. Tuto směs pak přidejte do zbytku mléka a metličkou promíchejte.
6. Naplňte sklenice, popřípadě otřete okraje a zavíčkujte. Dejte do jogurtovače a nechte 10 - 12 hodin pracovat.
7. Jogurt vyndejte z jogurtovače, nechte 30 - 60 minut stát a pak přendejte do lednice.
Jogurtovač stačí úplně obyčejný, já mám skoro ten nejlevnější, mrkněte tady.
Postup č. 2 - rychlejší, jogurt bude tekutější, ale i tak výborný:
1. Sterilizujte sklenice.
2. Do sklenic nalijte mléko.
3. Do každé sklenice dejte lžičku selského bílého jogurtu (osvědčila se mi modrá Hollandia) a párkrát zamíchejte.
4. Sklenice uzavřete a dejte na 10 - 12 hodin do jogurtovače.
5. Jogurt vyndejte z jogurtovače, nechte 30 - 60 minut stát a pak přendejte do lednice.
Veškeré fotografie podléhají autorskému zákonu a mohou být šířeny pouze s vědomím autora. |
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!