Rajskou miluju od dětství, ale s tím, jak jsem omezila mouku a cukr se maminky recept úplně neslučuje. Takže jsem si zkusila vymyslet vlastní variantu, která je neméně dobrá a můžu ji nabídnout i Rozárce.
Rajská omáčka bez mouky a cukru |
Ingredience:
1 kg hovězího předního si uvaříme spolu s 2 bobkovými listy, 8 kuličkami pepře, 4 kuličkami nového koření a solí
Dále potřebujeme:
2 větší cibule
3-4 velké lžíce ghí (používám toto)
2 střední mrkve
8 zralých rajčat nakrájených na kostky
1 sklenice rajčatové passaty (bývá kolem 700 ml, kupuji tuto)
1 lžička perníkového koření
sůl a pepř
Postup:
1. Hovězí si dáme vařit do osolené vody, kam přidáme koření. Dávám vařit už ráno, aby bylo opravdu měkké. Vařím ho minimálně 3 hodiny na nejnižším stupni.
2. Mrkev oloupeme, nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme nadrobno.
3. Ve velkém hrnci rozpálíme ghí a na něm zesklovatíme cibuli. Cibuli na malém plameni necháme opéct dozlatova. Trvá to tak 10 minut. Poté přidáme perníkové koření a krátce osmahneme, cca 30 sekund. Přidáme najemno nastrouhanou mrkev a opět zlehka osmahneme.
3. Přidáme nakrájená rajčata, zalijeme rajčatovou passatou a přilejeme 1-2 sběračky horkého vývaru z masa (vývaru tolik, aby to bylo tekuté jako omáčka).
5. Promícháme a necháme cca 20 minut povařit - rajčata se musí rozpadat.
6. Poté rozmixujete tyčovým mixérem nebo přepasírujeme obsah přes síto do jiného hrnce a vložíme nakrájené hovězí maso.
Kdyby se vám omáčka zdála málo sladká, můžete dát trochu jablečného pyré či medu.
Zbylý vývar si uschovejte do lednice či mrazáku jako základ dalších omáček či krémových polévek. Skvělá je třeba moje dýňová.
Já jsem si nedávno objednala nové hrnce Zwilling ze Zalando Lounge a chtěla jsem vám tuhle stránku doporučit. Protože tam seženete velmi kvalitní nádobí do kuchyně za zlomek ceny. Snažím se přejít s veškerým vybavením domácnosti na non-toxic a nerezové hrnce jsem si už dlouho přála a sami jste mi na instagramu tuto značku doporučovali a musím uznat, že hrnce jsou perfektní! Sehnala jsem tam i nerezovou krabičku na oběd a nerezovou mísu s víkem, kterou budu používat na kynutí těsta na chleba.
Dobrou chuť!
Léňa
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!