Sezóna rajčat u nás stále neskončila. I když je už chladněji a večer už celkem zima, rajčata stále rostou. Bohužel taky kvůli dešti praskají a tak jsem je musela rychle spotřebovat. Udělala jsem tedy jednoduché rajčatové sugo - a když myslím jednoduché, tak opravdu skoro bez práce. Dělala jsem ho v pomalém hrnci, ale pokud PH nemáte, nezoufejte, jde to i bez něj.
Rajčatové sugo |
Ingredience na cca 2 sklenice o objemu 500 ml:
16 lžic BIO olivového extra panenského oleje
4 stroužky česneku
2 lžičky sušeného BIO oregána
2 konzervy BIO rajčat
2 kg čerstvých rajčat
2 lžičky kvalitní soli
čerstvě mletý pepř
Postup:
Čerstvá rajčata omyjte, nakrájejte na čtvrtiny a ty ještě překrojte na poloviny. Zeleného bubáka vyřízněte.
Česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo. Do pomalého hrnce dejte všechny ingredience a promíchejte.
Nastavte PH na stupeň HIGH na 4 hodiny a zaklopte poklicí. Občas můžete promíchat, ale není to nutné. Po 4 hodinách obsah v PH rozmixujte dohladka tyčovým mixérem.
Poté pomalte ještě cca 1 hodinu bez poklice do požadované hustoty.
Sklenice si umyjte a sterilizujte horkou vodou. Naplňte je sugem, pořádně zavíčkujte a otočte dnem nahoru. Takto je nechte do druhého dne vychladnout.
Pokud se vám víčko nechytlo (když ho zmáčknete, cvaká), uložte sugo do lednice a spotřebujte co nejdříve. V opačném případě sugo vydrží ve špajzce až půl roku.
Pokud nemáte pomalý hrnec, doporučuji vše připravovat v pánvi wok nebo vysokém hrnci. Všechny ingredience dejte do hrnce, přiveďte za občasného míchání k varu a poté nechte na nejnižším stupni pod poklicí pobublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, že se nic nepřipaluje. Až bude omáčka dostatečně hustá, rozmixujte ji a nechte ještě 30-60 minut na mírném plameni vařit bez poklice.
Sugo můžete použít jako podklad na pizzu, do omáčky na noky, pod maso (nejlépe mleté) atd. Má široké využití v kuchyni a z domácích rajčat je prostě dokonalé.
Dobrou chuť!
Léňa
Recept vznikl ve spolupráci s firmou BRAUN.
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!