Ahoj, zdravím vás u dalšího článku, tentokrát to bude recept na vývar a následně na hovězí zeleninovou polévku z něj uvařenou.
Pro mě byl vždycky vývar právě ta polévka a až když jsem se o to začala zajímat trošku víc o vaření, zjistila jsem, že tomu tak není. Tak proto tu budou vlastně dva recepty.
Vývar do hrnečku si dělám každé ráno |
1 kg hovězího masa na kosti
1 litr vody
1 bobkový list
5 kuliček nového koření
1 lžíce BIO jablečného octa
Postup:
Já dělám vývar v pomalém hrnci, ale samozřejmě lze udělat i normálně na plotně. Pomalý hrnec je jedna z nejlepších věcí, kterou v kuchyni mám, používám ho téměř denně a pokud vaříte hodně, doporučuji vám ho pořídit. Nejen, že ušetří spoustu času, ale také jsou z něho ta jídla velice chutná a zdravá.
Ingredience jsem popsala na 1 litr, ale většinou dělám v trojité dávce.
Do pomalého hrnce dáme hovězí maso - já nejčastěji používám hovězí žebra. Zalijeme vodou, přidáme bobkový list, 5 kuliček nového koření a lžíci BIO jablečného octu. Používám tento z Goodie. S kódem LENI máte na něj i na celou objednávku slevu 5 %.
Hrnec zavřu poklicí a nastavím na LOW vaření na 12-20 hodin. A nechám být.
Jakmile je vývar hotový, přecedím ho přes plátýnko a buď ho zamrazím nebo dám do lednice na další použití.
Zeleninová polévka
1 litr hotového vývaru
různou zeleninu pokrájenou na malé kostičky - používám, co mám doma: řapíkatý celer, normální celer, petržel, mrkev, květák, brokolice, kapustičky, pórek...
žampiony
maso z vývaru
menší cibule
sůl, pepř
Postup:
Vývar dám do hrnce na plotnu, kterou zapnu. Mezitím si nakrájím zeleninu na drobné kostičky, máme to tak radši. Cibuli oloupu a rozkrojím na poloviny. Žampiony nakrájím na plátky. Do hrnce dám zeleninu, cibuli, žampiony a pokrájené maso z vývaru. Vařím cca půl hodiny do změknutí zeleniny, cibuli vyndám a polévku osolím a opepřím dle chuti.
A je hotovo.
Můžete přidat třeba ještě rozkvedlané vajíčko či domácí nudle...
Dobrou chuť!
Léňa
Žádné komentáře
Okomentovat
Děkuji za každý komentář!